Wij serveren democratic food
Het cosmocafé is een plek waar het lokale en het globale elkaar ontmoeten. Ook in onze menukaart. We combineren kwalitatieve producten van hier met ingrediënten uit de wereldkeuken.Daarmee laten we onze gasten na- denken over wat ze eten. Want achter het A, B, C van onze kaart – onze Appetizers, Burgers en Cookies – zit altijd een verhaal.
Het cosmocafé doet immers meer dan eten en drinken serveren. We tonen dat duurzame voeding, gezond samenleven en ecologisch herstel noodzakelijk zijn om tot een betere wereld te komen.
Een deel van elke euro die je uitgeeft in het cosmocafé gaat naar de MOUTH Foundation. Dit is de not-for-profit organisatie die de verschillende sociale en wetenschappelijke projecten van Koen Vanmechelen ondersteunt en verder uitwerkt. Vandaag lopen er projecten in België, Ethiopië, Zimbabwe en de Verenigde Staten. Stuk voor stuk versterken die projecten de bioculturele diversiteit en ondersteunen ze lokale gemeenschappen.
De gerechten die we serveren hebben een directe link met die artistiek sociale projecten. Het cosmocafé maakt hierdoor zelf deel uit van een circulaire economie. Het is een schakelin een positieve, duurzame keten. En door hier te eten, werk je zelf mee aan die keten.
Onze vier burgers symboliseren de vier projecten waarrond de MOUTH Foundation vandaag werkt:
De Community Burger verwijst naar het Planetary Community Chicken project. Dit project schenkt gemeenschappen hun eigen, duurzame kip. Door Koens kosmopolitische kunstkip te kruisen met een lokale commerciële kip komt er meer biodiversiteit in de kippenrassen. En zo komt er duurzame, gezonde voeding op tafel. Er lopen vandaag kweekprogramma’s in België, Denemarken, Zimbabwe, Ethiopië en de Verenigde Staten. Het hoofdingrediënt van deze burger is – je raadt het al – kip.
De Cosmo Burgers – vier burgers met als hoofd- ingrediënt rundsvlees – vinden hun oorsprong in het SOTWA-project, dat loopt in Tanzania, Zimbabwe en Ethiopië. In dit project brengt Koen Vanmechelen het voordeel van kruisen en genetische biodiversiteit via een adoptieproject van verschillende koeienrassen naar de lokale gemeenschappen.
Het hoofdingrediënt van de LUCY Burger is varkensvlees gekweekt op de boerderij Heyde Hoeve. Met het LUCY project – vernoemd naar de oermoeder van de mens – brengt Vanmechelen diversiteit in mono-culturele productieprocessen. De focus ligt op transparantie en duurzaamheid. Op voedselzuinigheid en respect voor het leven.
In het MECC project (Mushroom – Egg – Chicken – Camelids) – dat voorgesteld werd op de Biënnale van Venetië en vandaag verder loopt in Zimbabwe – stelt Koen Vanmechelen dat eieren en paddestoelen een link kunnen vormen tussen kameelachtigen en de mens. Kruisingen zijn hier uiteraard niet mogelijk. Wel kunnen de antilichamen van de dromedaris een krachtig wapen zijn tegen virussen die de mens treffen. De MECC Burger is een 100% veggie burger en bevat naast champignons ook kaas en homemade pesto.